Okazuje się, że zwykły miód
to superpokarm. Jak podaje Zee News - zapobiega
on rozwojowi chorób nowotworowych i chorób serca. Sekret tkwi w dużej
koncentracji flawonoidów i antyoksydantów. Spożywanie miodu zmniejsza również
ryzyko wystąpienia owrzodzeń i innych chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza
bakteryjnego zapalenia żołądka.
Działanie przeciwgrzybicze i
przeciwbakteryjne związane jest również z obecnością enzymu związanego z
produkcją nadtlenku wodoru.
Dodatkowo, miód pomaga zregenerować
naskórek przy urazach i oparzeniach. Miód poprawia również wydajność
sportowców. Starożytni olimpijczycy wykorzystywali miód i suszone figi jako
źródło energii. Miód skraca również czas po długotrwałym stresie i przywraca
poziom glikogenu.
Jak wynika z eksperymentu
przeprowadzonego na grupie 110
dzieci, nocny kaszel i podrażnienie gardła zmniejsza intensywność już po
podaniu pierwszej dawki miodu gryczanego. Okazał się on równie skuteczny, jak
pojedyncza dawka Dekstrometorfanu (DXM) - składnika leków przeciwkaszlowych.
Chociaż miód jest słodki i zawiera cukry proste, to pozytywnie wpływa na poziom
cukru we krwi. Niektóre rodzaje miodu posiadają jeszcze niski indeks
glikemiczny.
Okazuje się, że miód to także
idealny probiotyk.
W miodzie można znaleźć pożyteczne bakterie (do 6 rodzajów pałeczek kwasu mlekowego
i 4 rodzajów bifidobakterii).
Miejscowe podawanie miodu poprawia również kondycję skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz