Akademia Życia

Terapia, jasnowidzenie to moja pasja. Udzielam konsultacji, porad duchowych oraz przepowiadam przyszłość. Jednak nie jestem typową wróżką czy jasnowidzem. W swojej pracy staram się nakierować Cię na właściwą drogę i zwrócić uwagę na te aspekty twojego życia, które Ci umykają, a mogą rozświetlić drogę twojego życia.

Łączna liczba wyświetleń

piątek, 29 maja 2015

Masło- cenne wartości



Jakiś czas temu słyszałam wywiad starszej Pani Doktor na temat masła. W wywiadzie mówiła o dobroczynnych wartościach masła. Miała na myśli masło te 100 % naturalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Niestety produkt sprzedawany w sklepach jest produkowany na skalę przemysłową i odpowiednio obrobiony, tak, że nie posiada tych wartości. 
 

Jednakże wolę jeść masło, produkowane na skalę przemysłową, niż produkty typu margaryna czy różnego typu mix, które serwują nam sklepy. Warto też wiedzieć, że nie powinno się podgrzewać masła do temp. 90 st. C. W takich temperaturach z masła wydzielają się szkodliwe substancje dla naszego zdrowia.

Badania wykazały, że masło może pomóc w zapobieganiu wielu chorób, takich jak zapalenie stawów, nowotwory, osteoporoza i choroby serca. Masło zawiera wiele witamin i minerałów, jest dobre dla twojego zdrowia i ma świetny smak. Jest czymś naturalnym, a nie chemicznym tworem.

Jak podkreśla Prof. Grażyna Cichosz w wywiadzie dla czasopisma "Duży Format" - "Przeciwnicy spożywania tłuszczów zwierzęcych pomijają fakt, że przy spożyciu masła czy smalcu wzrasta poziom zarówno złego LDL, jak też dobrego HDL cholesterolu. Podczas gdy przy spożyciu sztucznych izomerów trans, czyli margaryn, wzrasta poziom złego LDL i maleje poziom dobrego HDL cholesterolu. Spożycie margaryny aż 10-krotnie zwiększa prawdopodobieństwo miażdżycy w porównaniu ze spożyciem tej samej ilości masła lub smalcu. Dodatkowo margaryna stanowi zagrożenie otyłością, cukrzycą typu 2 i nowotworami" [1]. 
  
Zamiast standardowego oleju kuchennego warto stosować organiczną, tłoczoną na zimno oliwę z pierwszego tłoczenia (korzystną dla zdrowia). Należy powstrzymywać się przed spożyciem wszystkiego, co ma w składzie słowa  "uwodorniony" i "rafinowany". Możecie używać również bardzo zdrowych olei (nadających się do przygotowania potraw w dużych temperaturach) : olej arachidowy, avocado, olej z pestek winogron.

Olej kokosowy, olej sezamowy i oliwa z oliwek najlepiej spożywane w ich surowej postaci  są także bardzo zdrowe dla serca.

1 komentarz:

  1. Smażę na maśle klarowanym. Robię je sama z dużej "Osełki", gotując na maleńkim ogniu. Pianę zbieram tradycyjnie, tak jak robiła śp.mama - łyżką, potem odstawiam, aby się ustało i - jeszcze dobrze ciepłe- przelewam do naczynia przez siteczko wyłożone kilkoma warstwami gazy, aby zatrzymać białkowy osad.
    Wychodzi doskonale i taniej niż sklepowe.

    OdpowiedzUsuń