Fasolka szparagowa, na którą sezon już się rozpoczął, zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Ma właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi. Fasolka ma tylko 32 kcal i dużo błonnika, a więc możemy ją śmiało jeść przy okazji stosowania różnych diet. Warzywa te dobroczynnie wpływają również na nerki i pęcherz.
Ważne: najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda fasolka.
KTO POWINIEN
jeść fasolkę?
- kobiety w
ciąży oraz planujące dziecko
- osoby z nadwyżką cukru we krwi
- osoby z niedoborem żelaza
- osoby odchudzające się i te z nadwagą
- osoby, które mają słabsze kości (fasolka zawiera wapń i fosfor)
- osoby z wysokim ciśnieniem
- osoby cierpiące na astmę
- osoby starsze (cierpiące na reumatyzm i zapalenia stawów)
- osoby z nadwyżką cukru we krwi
- osoby z niedoborem żelaza
- osoby odchudzające się i te z nadwagą
- osoby, które mają słabsze kości (fasolka zawiera wapń i fosfor)
- osoby z wysokim ciśnieniem
- osoby cierpiące na astmę
- osoby starsze (cierpiące na reumatyzm i zapalenia stawów)
Przepisy na zdrową i pyszna fasolkę.
Fasolka z orzechami włoskimi i cytryną
ilość porcji: 4- 60 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
- 500 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki
- 2,5 łyżki roztopionego masła
- 1 cytryna: skórkę zetrzeć, sok wycisnąć
- sól i pieprz do smaku
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min |
Gotowanie: 15 min
1.
Nagrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć orzechy w jednej warstwie
na blasze do pieczenia. Prażyć w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko
zarumienią, około 5 do 10 minut.
2.
Ułożyć fasolkę na sicie garnka do gotowania na parze i
postawić sito na garnku z 2,5 cm wrzątku. Gotować w ten sposób od 8 do 10 minut
lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż jasnozielona.
3.
Włożyć ugotowaną fasolkę do dużej miski i wymieszać z
masłem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć
na półmisek lub salaterkę i posypać prażonymi orzechami. Podawać.
Ugotowana na parze fasolka szparagowa z
masłem, z prażonymi orzechami, ze skórką i z sokiem z cytryny. Jest to
znakomity sposób na przyrządzanie fasolki szparagowej. Orzechy włoskie można
zastąpić orzechami pekan.
Gotowe w 30 min Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i cytryną
Składniki
ilość porcji: 8
- 700 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
- sól i pieprz do smaku
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min |
Gotowanie: 10 min
1.
W dużym garnku gotować fasolę we wrzącej, osolonej wodzie
przez 3 do 8 minut, lub do czasu kiedy będzie miękka. Odcedzić i włożyć do
dużej miski.
2.
Dodać oliwę z oliwek, cytrynę, orzechy laskowe, doprawić
solą i pieprzem. Fasolkę można przygotować dzień wcześniej, ostudzić i
przykryć. Podgrzewać najlepiej w kuchence mikrofalowej
Orzechy i skórka cytrynowa nadają tej
potrawie wspaniałej lekkości. Absolutnie najlepszy przepis na fasolkę
szparagową!
Gotowe w 20 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz