Akademia Życia

Terapia, jasnowidzenie to moja pasja. Udzielam konsultacji, porad duchowych oraz przepowiadam przyszłość. Jednak nie jestem typową wróżką czy jasnowidzem. W swojej pracy staram się nakierować Cię na właściwą drogę i zwrócić uwagę na te aspekty twojego życia, które Ci umykają, a mogą rozświetlić drogę twojego życia.

Łączna liczba wyświetleń

sobota, 23 lutego 2013

Szparagowa do dzieła



Fasolka szparagowa, na którą sezon już się rozpoczął, zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Ma właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi. Fasolka ma tylko 32 kcal i dużo błonnika, a więc możemy ją śmiało jeść przy okazji stosowania różnych diet. Warzywa te dobroczynnie wpływają również na nerki i pęcherz.
Ważne: najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda fasolka.

KTO POWINIEN jeść fasolkę?
- kobiety w ciąży oraz planujące dziecko
- osoby z nadwyżką cukru we krwi
- osoby z niedoborem żelaza
- osoby odchudzające się i te z nadwagą
- osoby, które mają słabsze kości (fasolka zawiera wapń i fosfor)
- osoby z wysokim ciśnieniem
- osoby cierpiące na astmę
- osoby starsze (cierpiące na reumatyzm i zapalenia stawów)
Przepisy na zdrową  i pyszna fasolkę.

 Fasolka z orzechami włoskimi i cytryną

ilość porcji: 4
  • 60 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
  • 500 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 2,5 łyżki roztopionego masła
  • 1 cytryna: skórkę zetrzeć, sok wycisnąć
  • sól i pieprz do smaku

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 15 min
1.
Nagrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć orzechy w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Prażyć w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią, około 5 do 10 minut.
2.
Ułożyć fasolkę na sicie garnka do gotowania na parze i postawić sito na garnku z 2,5 cm wrzątku. Gotować w ten sposób od 8 do 10 minut lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż jasnozielona.
3.
Włożyć ugotowaną fasolkę do dużej miski i wymieszać z masłem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek lub salaterkę i posypać prażonymi orzechami. Podawać.


Ugotowana na parze fasolka szparagowa z masłem, z prażonymi orzechami, ze skórką i z sokiem z cytryny. Jest to znakomity sposób na przyrządzanie fasolki szparagowej. Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
 Gotowe w 30 min

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i cytryną

Składniki

ilość porcji: 8
  • 700 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • sól i pieprz do smaku

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 10 min
1.
W dużym garnku gotować fasolę we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 do 8 minut, lub do czasu kiedy będzie miękka. Odcedzić i włożyć do dużej miski.
2.
Dodać oliwę z oliwek, cytrynę, orzechy laskowe, doprawić solą i pieprzem. Fasolkę można przygotować dzień wcześniej, ostudzić i przykryć. Podgrzewać najlepiej w kuchence mikrofalowej
Orzechy i skórka cytrynowa nadają tej potrawie wspaniałej lekkości. Absolutnie najlepszy przepis na fasolkę szparagową!
  Gotowe w 20 min

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz