Ostry smak, charakterystyczny zapach i niezwykłe właściwości. To właśnie jego wysokość czosnek, warzywo, które należy spożywać regularnie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest równie skuteczny na wiosenne przeziębienie jak silne leki zwalczające chorobę. Może warto byłoby z niego wytwarzać szczepionki?
Alicin ma silne działanie
Najważniejsza w czosnku jest bulwa. To ona kryje w sobie ząbki używane przez nas zarówno w kuchni jak i leczeniu. Charakterystyczną rzeczą w czosnku jest jego zapach. Zgnieciony ząbek wydziela alicin (S-tlenku disulfidu diallilowego, S-allilo-2-propenotiosulfinianu). To właśnie ta substancja jest najbardziej wartościowa w tym warzywie. Przeprowadzone badania wykazały, że ma ona silniejsze działanie niż tetracyklina czy penicylina. Warto się już w tym miejscu zastanowić nad skuteczną terapią w trakcie przeziębienia czy ataku grypy. Może zbędne są silne antybiotyki. Wystarczy przecież regularnie zjadać ząbki czosnku!
Do ochrony przed grzybami
Czosnek zawiera wiele pochodnych siarki. To właśnie tym substancjom przypisuje się dobroczynne właściwości. Substancje te są produkowane niejako przy okazji i służą warzywu do ochrony przeciw atakującymi bulwę grzybami czy bakteriami. Dopiero z czasem człowiek zaczął wykorzystywać czosnek właśnie w tym celu. Jego spożycie zaczęło również ludzi skutecznie chronić przed bakteriami i grzybami. A charakterystyczny smak i zapach? To nic innego jak odstraszacz zwierząt! Warzywo w ten sposób chroni siebie przed zjedzeniem. Jak widać człowiekowi absolutnie to nie przeszkadza. Zresztą to spożycie wychodzi mu tylko na zdrowie!Rak już nie straszny
Czosnek leczniczo stosowano odkąd istnieje nasza cywilizacja. Szczególnym wielbicielem tego warzywa był Hipokrates. Upodobał sobie je i zalecał przy każdej możliwej okazji, w szczególności na polepszenie działania układu trawiennego. Wieki później współczesna medycyna dokonała przełomowego odkrycia. Okazało się bowiem, że częste spożycie czosnku ma wpływ na niską zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego! Szczególnie ważne by był spożywany w postaci nieprzetworzonej. To wtedy jest najskuteczniejszy w walce przeciw atakom raka. Być może Hipokrates po prostu „miał nosa” do czosnku...Siła tkwi w ząbku
Jakie właściwości ma czosnek? Przeróżne i na pewno wszystkie wysoce skuteczne. Oto jak działa:- walczy z wirusami,
- działa przeciwzakrzepowo,
- pokonuje bakterie,
- skutecznie rozprawia się z pasożytami,
- działa przeciwgrzybicznie,
- jest świetnym przeciwutleniaczem.
Na co dobry czosnek?
Warzywo to ma niezliczone zalety. Już Egipcjanie stosowali go w rozlicznych chorobach. Warto jednak pamiętać na co działa szczególnie i spożywać regularnie. Ząbki czosnku są szczególnie skuteczne na:Czosnek w kuchni
Masło czosnkowe:- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek.
- infekcje układu oddechowego,
- ból gardła,
- przeziębienie,
- grypa,
- infekcje ucha,
- zmniejsza wydzielanie flegmy,
- problemy związane z układem pokarmowym,
- pleśniawka jamy ustnej,
- pleśniawka pochwowa.
Skuteczny po kuracji antybiotykowej
Czosnek warto spożywać szczególnie po przebytych kuracjach antybiotykowych. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w naszych jelitach. Działa destrukcyjnie także na rozliczne atakujące nas bakterie oraz drożdżaki. Stąd warto zjadać czosnek przy różnych grzybicach, pleśniawkach czy nawet podczas ataku pasożytów przewodu pokarmowego. Zaleca się duże spożycie czosnku przez dzieci. Szczególnie te, które często chorują na choroby pasożytnicze nabyte np. podczas zabaw w piaskownicy. Czosnek może skutecznie wspomóc walkę z tymi nieprzyjemnymi robakami wieku dziecięcego.Dla cukrzyków i pasibrzuchów
Badania wykazały, że czosnek silnie oddziałuje na naszą trzustkę i pobudza ją do wydzielania insuliny. Dzięki tej swojej unikalnej właściwości jest szczególnie polecany cukrzykom. Skutecznie obniża im poziom cukru we krwi, a przy okazji działa uodparniająco i przeciwutleniająco.Masz zgagę? A może cierpisz na wzdęcia? Na te dolegliwości również pomoże czosnek. Zawarte w nim substancje ułatwiają trawienie i wydalanie gazów z organizmu. Dlatego warto przygotowywać potrawy bogate w czosnek podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Unikniemy kłopotów z trawieniem oraz przykrych objawów przejedzenia. I choć odstraszać nas może zapach potraw z czosnkiem, to jednak równie nieprzyjemne mogą być skutki kłopotów trawiennych po zjedzeniu potraw bez czosnku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz