Ważne odkrycie z Washington State University pokazują, że czosnek jest 100 razy
bardziej skuteczny niż dwóch popularnych antybiotyków w walce z bakteriami
powodującymi choroby powszechnie odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe.
Jego prace zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie Journal of
Antimicrobial Chemotherapy torze autora poprzednich badań Applied and
Environmental Microbiology, wykazując niezbicie, że koncentrat czosnku jest
skuteczny w hamowaniu wzrostu bakterii grupy C. jejuni.
Czosnek jest prawdopodobnie najpotężniejszym natura food.
To jeden z powodów, że ludzie, którzy jedzą dietą śródziemnomorską żyją zdrowo
i mają tak długie życie i zdrowie.
Czosnek jest też potężnym aktorem w zakresie prac laboratoriów badawczych.
"Ta praca jest bardzo ekscytująca dla mnie, bo to pokazuje, że związek
ten ma potencjał, aby zmniejszyć chorobotwórcze bakterie w środowisku, w naszej
żywności", powiedział Lu Xiaonan, habilitowany badacz i naczelny autor
artykułu.
Jednym z najbardziej interesujących wyników jest to, że ostatnio używany czosnek
powoduje zwiększanie się ogólnego poziomu przeciwutleniaczy w organizmie.
Naukowo znany jako Allium sativa, czosnek był znany w historii z jego
zdolnością do zwalczania wirusów i bakterii.
Louis Pasteur w 1858 roku zauważył, że bakterie zostały zabite, gdy
opryskuje je czosnkiem.
Od średniowiecza, czosnek był stosowany w leczeniu ran, jest mielone lub w
plasterkach i stosowany bezpośrednio na rany, aby zapobiec rozprzestrzenianiu
się infekcji.
Rosjanie nazywają rosyjski czosnek penicyliną.
"Jest to pierwszy etap rozwoju i myślenia nowych strategii
interwencyjnych," podaje saif Michael Konkel, autor, który badał przez 25
lat Campylobacter jejuni.
"Campylobacter jest po prostu bakterią która najczęściej jest przyczyną
chorób pokarmowych w USA i prawdopodobnie na świecie," Konkel powiedział.
Około 2,4 milionów Amerykanów cierpi każdego roku, według USA Centrum
Kontroli i Prewencji Chorób, objawami są
biegunka, skurcze, bóle brzucha i gorączka.
Bakterie są również odpowiedzialne za wyzwalanie prawie jednej trzeciej
przypadków rzadkiej choroby paraliżu znanego jako zespół Guillain-Barré.
Diallilu dwusiarczek jest związkiem siarkoorganicznym pochodzi z czosnku i
niektórych innych gatunków roślin w rodzaju Allium.
Diallilu dwusiarczek występuje podczas rozkładu allicyny, która jest uwalniana
po rozdrobnieniu czosnku.
Lu i wsp. zbadano zdolność diwęglanu siarczku do zabicia bakterii, gdy jest
ona chroniona lepkim biofilmem, który sprawia, że 1000 razy bardziej jest odporna na antybiotyki, niż swobodnie pływającej
komórki bakteryjnej.
Okazało się, że związek ten łatwo przenika ochronną warstwę biofilmu i
zabija komórki bakteryjne, łącząc z enzymami zawierającymi siarkę, a następnie
zmienia się funkcja enzymu, to zamyka skutecznie metabolizm komórkowy.
Naukowcy odkryli, że siarczek diallilu był 100 razy bardziej skuteczny niż
antybiotyki, takie jak erytromycyna i cyprofloksacyna.
Działa też w krótszym czasie.
Dwa poprzednie badania opublikowane w zeszłym roku przez Lu i wsp. na WSU
Applied and Environmental Microbiology i Chemii Analitycznej, że siarczek
diallilu i inne organiczne związki siarki mogą skutecznie zabić najważniejsze
patogeny przenoszone przez żywność, takich jak Listeria monocytogenes i
Escherichia coli O157: H7.
"Siarczek diallilu może być przydatny w zmniejszaniu poziomu
środowiska Campylobacterin do czyszczenia sprzętu i w przemyśle przetwórstwa
spożywczego, gdzie bakterie są chronione biofilmem w obu środowiskach,"
powiedział Konkel.
"Siarczek diallilu mógłby wiele żywności pozwolić bezpieczniej
jeść", powiedziała Barbara Rasco, współautor trzech ostatnich i doradca Lu
na doktorat w nauce żywności.
"To może być stosowane do czyszczenia powierzchni gotowania i jako
środek konserwujący w opakowaniach żywności, takich jak ziemniaki i sałatki
makaronowe, sałatka i wędliny."
"To nie tylko przedłuży życie, ale może również ograniczyć wzrost
bakterii potencjalnie złych," powiedział.
Substancja naturalna może mieć zastosowanie w sztucznym wprowadzeniu
destrukcyjnych szkodliwych chemikaliów, redukując w ten sposób zdolność rozwoju
choroby.
Jak na ironię, wielu naukowców uważa, że antybiotyki mogą być także jednym z wielu czynników, które
przyczyniają się
do niedrożności jelit u małych dzieci !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz