Akademia Życia

Terapia, jasnowidzenie to moja pasja. Udzielam konsultacji, porad duchowych oraz przepowiadam przyszłość. Jednak nie jestem typową wróżką czy jasnowidzem. W swojej pracy staram się nakierować Cię na właściwą drogę i zwrócić uwagę na te aspekty twojego życia, które Ci umykają, a mogą rozświetlić drogę twojego życia.

Łączna liczba wyświetleń

środa, 20 maja 2015

Jak zrobić domowe majonez


6 komentarzy:

  1. Trzykrotna próba z precyzyjnym przestrzeganiem instrukcji dała ten sam efekt. Nie wychodzi majonez ale gęsty, znakomity sos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak moja matka kiedyś robiła majonez. To były czasy gdy, w sklepach nic nie było. Na święta kręciła go w makutrze, też nie był tak gęsty jak ten ze sklepu, ale na pewno zdrowszy. Te kupne zawierają zagęszczacze i inne konserwanty spulchniające, dlatego są one sztywnej konsystencji. W warunkach domowych trudno o taka konsystencje majonezu jak tego ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  3. @sylla - nie wykluczone, że ma Pani rację; przywykliśmy do konsystencji sklepowej, czyli majonezu, który "stoi".
    Próbowałam z octem i cytryną; przyznam szczerze, że z octem smakuje lepiej. Zresztą fama szkodliwości octu jest mocno przesadzona, bo ileż go zjemy w 1-2 łyżkach majonezu?
    Mam zamiar wykonać kolejna próbę z połowy proporcji zmniejszając nieco ilość płynu (octu/cytryny).
    Pozdrawiam zainteresowane Panie. Miło pogawędzić o czymś, co sie palcem ze słoika wylizuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @sylla - nie wykluczone, że ma Pani rację; przywykliśmy do konsystencji sklepowej, czyli majonezu, który "stoi".
    Próbowałam z octem i cytryną; przyznam szczerze, że z octem smakuje lepiej. Zresztą fama szkodliwości octu jest mocno przesadzona, bo ileż go zjemy w 1-2 łyżkach majonezu?
    Mam zamiar wykonać kolejna próbę z połowy proporcji zmniejszając nieco ilość płynu (octu/cytryny).
    Pozdrawiam zainteresowane Panie. Miło pogawędzić o czymś, co sie palcem ze słoika wylizuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja matka dodawała musztardy. Nie wiem jaki wpływ na majonez na musztarda. Octu tez dodawała. Chyba cytryny nie. Nie ma jej w przepisie. Z tego co wiem na taki jej majonez szło tez więcej jajek. Być może jajka bardziej usztywniają konsystencję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten przepis, wcześniej używałam końcówki do ubijania piany. Teraz na pewno spróbuję właśnie blendera :-). Od siebie dodam, że dla mnie najbardziej istotną rzeczą w przygotowaniu domowego majonezu jest możliwość zastosowania oleju nierafinowanego, czyli zdrowego. Możeto być rzepakowy, słonecznikowy lub oliwa. W ogóle nie używam tych rafinowanych, bo nie ma w nich nic korzystnego dla naszego zdrowia. Pozdrawiam, postaram się tu zaglądać :-).

    OdpowiedzUsuń