Jadłospis został opracowany przez Św. Hildegardę i to w czasach średniowiecznych. Obecnie nieco z modyfikowany może doskonale wpisywać się w naszą codzienna dietę.
PRODUKTY POLECANE
Orkisz
To prastara odmiana pszenicy, która niemal w całości jest przyswajalna przez organizm. Orkisz uprawiano w starożytnym Egipcie, Europie i Azji. W XIX wieku został wyparty przez wydajniejsze typy pszenicy, ale w XX wieku wrócił do łask przy okazji odkrycia starych klasztornych ksiąg opisujących dietę Hildegardy.
Orkisz ma białko o najwyższej wartości spośród wszystkich zbóż, dodatkowo węglowodany, błonnik, sole mineralne, pierwiastki: cynk, miedź, selen i żelazo oraz witaminy: A, D i E. Orkisz szczególnie polecany jest tym osobom, które cierpią na nowotwory, reumatyzm, choroby serca i krążenia, choroby krwi, nerek, wątroby i mają podwyższony poziom cholesterolu. Radzi sobie z nerwicami i depresją, bo pomaga odbudować siły w organizmie. Z orkiszu powstaje też piwo i zbożowa kawa, którą należy pić zamiast tej zwykłej, kofeinowej. Jest czarna, aromatyczna i bardzo smaczna.
Galgant i bertram
Te produkty powinny być stosowane do przyprawiania niemal wszystkiego, może oprócz deserów, ze względu na słonawy posmak. Galgant to korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem. Potrafi się rozprawić niczym czarodziej z chorobami układu krążenia i serca, do tego łaskawie wpływa na trawienie i chroni przed osłabieniem słuchu. A zażyty przy bólu serca powoduje jego ustąpienie.
Bertram rzymski, roślina podobna do rumianku, lecz bardziej ostra w smaku, odpowiada za prawidłowe przyswajanie z pożywienia witamin i minerałów. Wzmacnia system nerwowy i wspomaga oczyszczanie jelit. Powinien być dodawany do potraw przez ludzi zdrowych, ponieważ „wypędza” choroby. Pomaga przy niestrawności, anemii, cukrzycy, reumatyzmie oraz chorobach serca.
Babka płesznik
Nasiona babki zawierają niezbędne do prawidłowego trawienia włókna. Ich śluz oczyszcza jelita ze zbędnych i chorobotwórczych substancji. Stąd popularność nasion babki płesznik wśród odchudzających się pań. Skutecznie leczy zaparcia, alergię i depresję.
Migdały
Trzeba jeść w każdej postaci: surowe, pieczone w cieście, prażone z solą, najlepiej do 10 sztuk dziennie. Znakomicie wpływają na cerę, układ nerwowy, wątrobę i płuca.
Koper włoski
Zwany fenkułem, można go przetwarzać i jeść na surowo. Ułatwia trawienie bardzo tłustych pokarmów. Dlatego polecany jest wszystkim – zdrowym i chorym, jeśli tylko lubią anyżkowy smak. Pastylki z kopru włoskiego są świetnym lekiem na problemy żołądkowo-jelitowe.
Co jeszcze jeść?
Właściwie w tej diecie można jeść prawie wszystko, choć z małymi wyjątkami. Na przykład owies powinien być zjadany tylko w formie płatków owsianych na śniadanie, a chleb żytni mogą jeść wyłącznie osoby zdrowe, ponieważ dla chorych może być zbyt ciężkostrawny. Z kolei jajka powinny być gotowane i zjadane na miękko.
Z pszenicy dobra i zdrowa jest jedynie mąka pełnoziarnista, drobno zmieloną krupczatkę należy wyeliminować. Nabiał zalecany przez Hildegardę to głównie maślanka, kwaśne mleko i śmietana, jogurt, twaróg, masło, ale w małych ilościach. Mleko krowie można pić bez obaw, a kozie polecane jest chorym na astmę.
Najlepsze oleje według Hildegardy to słonecznikowy tłoczony na zimno, migdałowy i z orzecha włoskiego. Święta nie poleca za to oliwy. Z mięs powinno się wybierać baraninę i koźlinę oraz drób, wołowinę i cielęcinę.
Te dwie ostatnie przed przygotowaniem należy wymoczyć przez noc w wodzie. Z ryb jedzmy tylko te żyjące w naturze (nie z hodowli), prócz węgorza.
Polecane warzywa to: seler, fasole, ciecierzyca, buraki, marchew, chrzan, czosnek, cebula i młoda pokrzywa – oczyszcza organizm. Najlepsze napoje to piwo i wino, które jest nośnikiem ziół leczniczych.
PRZEPISY
Wino pietruszkowe - wzmacnia serce
Weź: litr dobrego gronowego wina, 10-12 łodyg natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego i 150 g miodu.
Wino, pietruszkę i ocet winny doprowadź do wrzenia w wysokim garnku, bez przykrycia. Gotuj 5 minut, dodaj miód i ponownie gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przecedź i wlej do butelek. Pij 3 razy dziennie po posiłku po 20 ml.
Habermus - wpływa kojąco na żołądek, głównie w stanach nadkwasoty
Weź: 1/2 szklanki orkiszu, jabłko, garść migdałów, łyżkę miodu, po pół łyżeczki galgantu i bertramu, szczyptę cynamonu.
Orkisz zalej wodą, gotuj ok. 15-20 minut. Dodaj pokrojone jabłko, galgant i bertram. Wymieszaj. Gotuj, aż jabłko zmięknie. Habermus nałóż na talerzyki, posyp migdałami i cynamonem, dodaj miód.
Wino z babki płesznik - oczyszcza jelita i zmniejsza poziom cholesterolu
Weź: 3 płaskie łyżki nasion babki płesznik, litr wina (czerwonego albo białego).
Wino wlej do garnka, dodaj nasiona płesznika, doprowadź do wrzenia i gotuj 3-5 min na małym ogniu. Przecedź, wino przelej do butelek z szeroką szyjką lub słoików, bo będzie gęste jak kisiel. Pij 3 razy dziennie przed jedzeniem po 20 ml.
Orkisz
To prastara odmiana pszenicy, która niemal w całości jest przyswajalna przez organizm. Orkisz uprawiano w starożytnym Egipcie, Europie i Azji. W XIX wieku został wyparty przez wydajniejsze typy pszenicy, ale w XX wieku wrócił do łask przy okazji odkrycia starych klasztornych ksiąg opisujących dietę Hildegardy.
Orkisz ma białko o najwyższej wartości spośród wszystkich zbóż, dodatkowo węglowodany, błonnik, sole mineralne, pierwiastki: cynk, miedź, selen i żelazo oraz witaminy: A, D i E. Orkisz szczególnie polecany jest tym osobom, które cierpią na nowotwory, reumatyzm, choroby serca i krążenia, choroby krwi, nerek, wątroby i mają podwyższony poziom cholesterolu. Radzi sobie z nerwicami i depresją, bo pomaga odbudować siły w organizmie. Z orkiszu powstaje też piwo i zbożowa kawa, którą należy pić zamiast tej zwykłej, kofeinowej. Jest czarna, aromatyczna i bardzo smaczna.
Galgant i bertram
Te produkty powinny być stosowane do przyprawiania niemal wszystkiego, może oprócz deserów, ze względu na słonawy posmak. Galgant to korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem. Potrafi się rozprawić niczym czarodziej z chorobami układu krążenia i serca, do tego łaskawie wpływa na trawienie i chroni przed osłabieniem słuchu. A zażyty przy bólu serca powoduje jego ustąpienie.
Bertram rzymski, roślina podobna do rumianku, lecz bardziej ostra w smaku, odpowiada za prawidłowe przyswajanie z pożywienia witamin i minerałów. Wzmacnia system nerwowy i wspomaga oczyszczanie jelit. Powinien być dodawany do potraw przez ludzi zdrowych, ponieważ „wypędza” choroby. Pomaga przy niestrawności, anemii, cukrzycy, reumatyzmie oraz chorobach serca.
Babka płesznik
Nasiona babki zawierają niezbędne do prawidłowego trawienia włókna. Ich śluz oczyszcza jelita ze zbędnych i chorobotwórczych substancji. Stąd popularność nasion babki płesznik wśród odchudzających się pań. Skutecznie leczy zaparcia, alergię i depresję.
Migdały
Trzeba jeść w każdej postaci: surowe, pieczone w cieście, prażone z solą, najlepiej do 10 sztuk dziennie. Znakomicie wpływają na cerę, układ nerwowy, wątrobę i płuca.
Koper włoski
Zwany fenkułem, można go przetwarzać i jeść na surowo. Ułatwia trawienie bardzo tłustych pokarmów. Dlatego polecany jest wszystkim – zdrowym i chorym, jeśli tylko lubią anyżkowy smak. Pastylki z kopru włoskiego są świetnym lekiem na problemy żołądkowo-jelitowe.
Co jeszcze jeść?
Właściwie w tej diecie można jeść prawie wszystko, choć z małymi wyjątkami. Na przykład owies powinien być zjadany tylko w formie płatków owsianych na śniadanie, a chleb żytni mogą jeść wyłącznie osoby zdrowe, ponieważ dla chorych może być zbyt ciężkostrawny. Z kolei jajka powinny być gotowane i zjadane na miękko.
Z pszenicy dobra i zdrowa jest jedynie mąka pełnoziarnista, drobno zmieloną krupczatkę należy wyeliminować. Nabiał zalecany przez Hildegardę to głównie maślanka, kwaśne mleko i śmietana, jogurt, twaróg, masło, ale w małych ilościach. Mleko krowie można pić bez obaw, a kozie polecane jest chorym na astmę.
Najlepsze oleje według Hildegardy to słonecznikowy tłoczony na zimno, migdałowy i z orzecha włoskiego. Święta nie poleca za to oliwy. Z mięs powinno się wybierać baraninę i koźlinę oraz drób, wołowinę i cielęcinę.
Te dwie ostatnie przed przygotowaniem należy wymoczyć przez noc w wodzie. Z ryb jedzmy tylko te żyjące w naturze (nie z hodowli), prócz węgorza.
Polecane warzywa to: seler, fasole, ciecierzyca, buraki, marchew, chrzan, czosnek, cebula i młoda pokrzywa – oczyszcza organizm. Najlepsze napoje to piwo i wino, które jest nośnikiem ziół leczniczych.
PRZEPISY
Wino pietruszkowe - wzmacnia serce
Weź: litr dobrego gronowego wina, 10-12 łodyg natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego i 150 g miodu.
Wino, pietruszkę i ocet winny doprowadź do wrzenia w wysokim garnku, bez przykrycia. Gotuj 5 minut, dodaj miód i ponownie gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Przecedź i wlej do butelek. Pij 3 razy dziennie po posiłku po 20 ml.
Habermus - wpływa kojąco na żołądek, głównie w stanach nadkwasoty
Weź: 1/2 szklanki orkiszu, jabłko, garść migdałów, łyżkę miodu, po pół łyżeczki galgantu i bertramu, szczyptę cynamonu.
Orkisz zalej wodą, gotuj ok. 15-20 minut. Dodaj pokrojone jabłko, galgant i bertram. Wymieszaj. Gotuj, aż jabłko zmięknie. Habermus nałóż na talerzyki, posyp migdałami i cynamonem, dodaj miód.
Wino z babki płesznik - oczyszcza jelita i zmniejsza poziom cholesterolu
Weź: 3 płaskie łyżki nasion babki płesznik, litr wina (czerwonego albo białego).
Wino wlej do garnka, dodaj nasiona płesznika, doprowadź do wrzenia i gotuj 3-5 min na małym ogniu. Przecedź, wino przelej do butelek z szeroką szyjką lub słoików, bo będzie gęste jak kisiel. Pij 3 razy dziennie przed jedzeniem po 20 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz